Kondomtest i Thailand.

Aids fortsätter skörda många offer

Uppdaterad 17:00

FN:s hiv/aids-rapport publiceras idag, tisdag. Den visar att viruset fortsätter att sprida sig och det går snabbare än alla försök att bromsa dess dödliga framfart.

Antalet människor som nu lever med sjukdomen aids har stigit i alla delar av världen och ligger nu runt 38 miljoner, enligt FN:s rapport. Spridningen av viruset HIV, som leder till sjukdomen aids, har också ökat och bara förra året smittades fem miljoner människor. Det är fler än någonsin för ett enskilt år sedan krisen började.

Framfarten snabb
Samtidigt visar rapporten att nio utav tio som är i akut behov av behandling inte får det och att förebyggande åtgärder inte når en femtedel av de som bör berörs.

Dr Peter Piot som är FN:s chefsläkare för UNAIDS, FN:s hjälporgan för aids- och hiv-frågor, varnar nu för att virusets framfart är mycket snabbare än försöken att stoppa det.

Mer än 20 miljoner har dött i sjukdomen sedan det första fallet fastställdes 1981 och runt 3 miljoner dör nu i aids varje år.  
Siffrorna är inte överraskande för infektionsläkare Sven Britton på Karolinska sjukhuset.

– Det är en förväntad ökning av antal nyinfekterade eftersom infektionen är relativt nyanländ till Asien och där en stor mängd människor. Man kan inte förvänta sig att det kommer bli mindre de kommande åren.

Mer än 20 miljoner människor har dött i sjukdomen sedan det första fallet 1981 och runt 3 miljoner dör nu i AIDS varje år.

På frammarsch
Försöken att kontrollera spridningen av AIDS i Afrika, som setts som den värst drabbade kontinenten, har inte lyckats. Och rapporten varnar nu för att sjukdomen är på störst frammarsch i östra Europa och Asien där också den största delen av världens befolkning bor.

Även i Sverige ökar antalet smittade och personer med AIDS något. Sven Britton vill inte lägga någon större vikt vid det.

– Man tycker att här borde man se en minskning, men det är klart att det kommer många invandrare från hiv-infekterade områden. De bidrar till det här förstås. Jag tror att det här är en tillfällighet, jag hoppas det iallafall.

Pengar behövs
Rapporten sa också att mer pengar behövs för att hejda sjukdomens framfart. $12 miljarder per år krävs. Detta står i stark kontrast till de $5 miljarder som man får ihop i stödpengar idag. Men Sven Britton tror att pengarna ska kunna komma in och framförallt ge ännu billigare bromsmediciner, för det är början på slutet för epidemi.

– Det är väl det som kanske kan avsluta epidemin tidigare, eller åtminstone bromsa upp den åtminstone, säger han.

Ökat engagemang
Det finns vissa ljusglimtar. I flera länder som Brasilien, Uganda och Thailand har infektionstakten av aids minskat. I och med att fler politiker visar större engagemang i frågan har också mer stödpengar strömmat till. Detta har också lett till att mediciner blivit mer tillgängliga i fattiga länder.

Kampen mot sjukdomen är långt ifrån vunnen och utmaningarna tornar upp sig. Kvinnor och barns utsatthet för sjukdomen är fortfarande stor. Man behöver hjälpa traumatiserade barn som förlorat sina föräldrar till sjukdomen och kanske blivit smittade själva. Ett av de värsta hoten, det att viruset kan mutera och bli immunt mot dagens bromsmediciner hänger fortfarande som ett tjockt mörkt moln över kampen mot aids.

Eva Sohlman
eva.sohlman@sr.se

Johanna Ahl
johanna.ahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista