Judiska extremister hotar Sharon

Det israeliska parlamentet diskuterar under tisdagen det växande hotet från högerextrema israeler. Nu hotas Sharon även av israeliska bosättare.

Shin Beth, organisationen som har ansvar för den inre säkerheten i Israel har varnat för att grupper bland de ultraortodoxa och den nationalistiska högern är ett säkerhetshot vid sidan av de militanta palestinierna.

Det är premiärminister Ariel Sharons planer på att evakuera de judiska bosättarna från Gazaremsan som gjort ultranationalisterna rasande. Sharon är djup upprörd över att hoten mot hans säkerhet nu också kommer från hans egna.

– Det är beklagligt att jag som ägnat hela mitt liv åt att försvara judarna nu måste försvaras mot dem, säger han till tidningen Haaretz.

Hot om inbördeskrig
Justitiedepartementet har fått i uppdrag av premiärministern att agera kraftfullt för att få ett slut på denna farliga uppvigling och under tisdagen debatteras säkerhetsläget i Knesset.

Det är inom bosättarnas organisationer och radikala religiösa grupper som hoten om uppror och till och med varningar för inbördeskrig nu kommer om planen på att evakuera alla israeler ur bosättningarna på Gazaremsan genomförs.

En av högeraktivisterna avslöjade på tisdagen att en rad hemliga möten har hållits de gångna veckorna. Han säger också att bosättarna inte kommer att vara de som skjuter först när evakueringen ska genomföras, men tillägger han, öppnar säkerhetstjänsten eld mot oss skjuter vi tillbaka.

”En jude har rätt att döda en annan jude”
Den inflytelserika rabbinen i Jerusalems gamla stad, Avigdor Neventzal, sa för några dagar sedan att en historisk lag kan tillämpas. En jude har rätt att döda en annan jude om denne ger bort en del av det bibliska landet Israel till en ickejude.

Säkerhetstjänstens utfärdade därefter en varning och de offentliga uttalandena från extrema rabbiner har väckt heta känslor till liv i hela landet.

En stor majoritet av israelerna stödjer planerna på att lämna Gazaremsan och anser att bosättarna och de extremt religiösa har alldeles för stort inflytande över politiska beslut.

Rabbinernas dödshot har återuppväckt minnena av mordet på premiärminister Yitzak Rabin 1995. Hans mördare uppgav ett liknande dödshot som skäl till dådet.

Den gången gällde det Israels eftergifter i Osloavtalet. Nu gäller det Ariel Sharon och israelernas utmarsch från Gazaremsan.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista