Sämre utsikter för Portugal enligt Moodys

Portugal fick på tisdagen sitt kreditvärderingsbetyg nedgraderat av det internationella kreditvärderingsinstitutet Moodys.

Det sänkta betyget försvårar ytterligare läget för eurolandet Portugals försök att få ordning på sina statsfinanser.

Moody sänkte Portugals betyg från A3 till A1, och gav landet en försämrad prognos både när det gäller tillväxt, och möjligheten att bättre balansera sin budget.

Moody ifrågasätter i sitt omdöme om Portugal om landets minoritetsregering verkligen kommer att kunna genomdriva de offentliga sparpaket man lade fram i fredags. Besparingarna anses nödvändiga, men det politiska motståndet är stort.

Portugals socialistiske premiärminister José Socrates varnar för att det största oppositionspartiets beslut, att inte stödja regeringens sparpaket, kan leda till att Portugal tvingas, att liksom Grekland och Irland, begära nödlån och EU-hjälp.

Socrates framförde sin varning i en lång TV-intervju på tisdagskvällen. Han sa där att att han försöker göra allt vad som står i hans makt för att undvika en kris som innebär det omöjligt för hans minoritetsregering att regera.

Bara några timmar tidigare hade center-högerpartiet Socialdemokraterna gett besked om att inte stödja regeringspartiet i den portugisiska parlamentsomröstningen om det senaste sparpaketet.

I opinionsmätningar i Portugal har stödet för oppositionen ökat den senaste tiden. Politiska analytiker menar att det är möjligt att det konservativa partiet, Socialdemokraterna, vill försöka göra det omöjligt för regeringspartiet att få stöd i parlamentet. Därmed skulle regeringen tvingas utlysa nyval i Portugal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista