Kadaffis militär närmar sig Benghazi

1:43 min

I Libyen säger Kadaffis militära ledare att rebellrörelsen snart kommer att vara krossad. Oron stiger nu i motståndsrörelsens högkvarter i Benghazi efter att Kaddafis styrkor i går tog kontrollen över den strategiskt viktiga staden Ajdabiya, bara 150 kilometer från Benghazi.

Sent på tisdagskvällen sa Kaddafis militär att det bara rörde sig om dagar innan rebellerna skulle vara utrensade.

Kaddafi själv höll ett ilsket tv-tal som projicerades på storbildskärm, upp och ner, på en husvägg på demonstrationstorget i Benghazi.

Ett tusental människor kastade skor på den upp-och-nedvända bilden av Kaddafi medan han dömde ut motståndsrörelsen som råttor, hundar, hycklare och förrädare.

Spridda jubel och glädjeskott i luften hördes i Benghazi när uppenbarligen felaktiga rykten spreds om att en avhoppad pilot genomfört en flygräd mot Kaddafis högkvarter i Tripoli och stämningen bland demonstranterna blev full av oro.

Nyheten om Ajdabiyas fall i går möttes av tårar och vrede. Kaddafis styrkor väntas börja avancera mot motståndsrörelsens huvudstad redan i dag.

Trots att medlemmarna i FN:s säkerhetsråd är medvetna om att bara timmar återstår om FN vill hjälpa Kaddafis motståndare, lyckades Frankrike och Storbritannien inte övertyga säkerhetsrådet att upprätta en flygförbudszon över Libyen för att stoppa flyganfallen mot civila.

En omröstning väntas tidigast i morgon eftermiddag. Tyskland säger sig ännu ha frågor kring resolutionstexten. Bland dem som inte bestämt sig finns också Ryssland, Kina och USA.

En taleskvinna för motståndsrörelsen i Benghazi, Iman Bougagis, sa att västvärlden förlorat all trovärdighet.

Med gråten i halsen, efter att en väninnas son dödats i strid, talade hon inför demonstranterna på torget och sa ”vi kommer aldrig att glömma vem som stod på vår sida och vem som förrådde oss”.

Demokratiaktivister över hela arabvärlden betraktar utvecklingen i Libyen med stigande skräck.

Ett nederlag för motståndsrörelsen mot Kaddafi kommer att påverka hela den arabiska revolten.

Cecilia Uddén, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista