Feta barn har större inlärningsproblem

Barn med fetma utsätts inte bara oftare för mobbning än normalviktiga barn. De har också oftare läs- och skrivsvårigheter visar ny forskning från Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Staffan Mårild, överläkare vid sjukhusets runda barnteam är en av dem som står bakom undersökningen.

– Man kan spekulera i att läs- och skrivsvårigheter har med koncentrationssvårigheter och impulskontroll att göra. Barn som har svårt att kontrollera vad de gör kanske också har svårt att kontrollera sitt ätande och sin upplevelse av hunger och mättnad.

Vart femte överviktigt barn har inlärningsproblem
I sitt arbete vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg möter Mårild och barnsjuksköterskan Susann Regber dagligen överviktiga barn och ungdomar. I ett forskningsprojekt har de tillsammans med kollegor gjort en enkätundersökning om överviktiga ungdomars hälsa, livssituation och livsstil.

De överviktiga barnen är i åldrarna 13 till 14 år och deras svar har jämförts med en referensgrupp med normalviktiga barn. Resultaten visar att läs- och skrivsvårigheter nästan var dubbelt så vanliga bland barn med fetma, jämfört med hos andra barn. Hela 22 procent av de överviktiga barnen uppgav att de hade läs- och skrivsvårigheter.

– Det kanske inte riktigt var vad vi tänkt oss, men när man tänker efter kan man ju se att det hela har ett samband, säger Mårild.

Efterlyser större insatser
Forskningen visar också tydligt att de överviktiga barnen är utsatta även på andra sätt. Sex av tio överviktiga barn, 58 procent, rapporterar att de blivit mobbade. Bland de normalviktiga barnen var motsvarande siffra 25 procent. Undersökningen visar också på att flickor och pojkar med fetma reagerar olika på mobbingen. Flickor tenderar att dra sig undan, medan pojkar oftare blir aggressiva och hamnar i slagsmål.

– De får i väldigt liten utsträckning hjälp, så här finns ett stort behov av att man satsar mer på barn och ungdomar med de här problemen, säger Mårild.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".