Anders Borg orolig för högre bolagsskatt

1:17 min

I dag kommer EU-kommissionen med ett lagförslag om en ökad harmonisering av Europas bolagsskatter. Finansminister Anders Borg är orolig för att förslaget i förlängningen kommer leda till att Sverige och andra länder tvingas höja sin bolagsskatt.

– Det fanns en ambition att gå vidare i den här frågan som inte handlar om att effektivisera Europas ekonomi utan att höja bolagsskatten, och det tror jag är skadligt för Europa, säger Anders Borg.

Det lagförslag som EU-kommissionen kommer att lägga fram i dag handlar om att EU-länderna ska få ett mer gemensamt sätt för hur man beräknar bolagsskatten. Men enligt Anders Borg finns i bakgrunden starka påtryckningar för en höjning av bolagsskatten, vilket tidigare har varit ett krav från Tyskland och som nu är aktuellt i och med bland annat de franska kraven på att Irland ska höja sin mycket låga bolagsskatt.

– Bolagsskatten är förmodligen den farligaste skatten vi har för tillväxt och investeringar. Det är den skatt som OECD har framhållit har störst skadliga samhällsekonomiska effekter, säger Anders Borg.

Enligt Anders Borg kan en förändrad bolagsbeskattning inom EU drabba Sverige särskilt hårt, med vår tunga industri. För till exempel massa- och gruvnäringen är reglerna för avskrivningar mycket viktiga för att företagen ska ha råd med sina stora investeringar, enligt finansministern.

Anders Borg säger sig inte ha läst EU-kommissionens kommande förslag, men han uttrycker ändå oro för att det kan leda till både höjd bolagsskatt och innebära minskade möjligheter för svenska företag att skattemässigt skriva av sina investeringar.

Jens Möller, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista