Yukos oroar investerare i Ryssland

Uppdaterad 18:00
Det höga oljepriset har hållit uppe tillväxten i Ryssland trots oron för att oljejätten Yukos ska orsaka problem för den ryska ekonomin.

Under våren har stora mängder pengar förts ur Ryssland men samtidigt har Rysslands starka tillväxt fortsatt och orsaken till det är enligt Erik Wigertz som är analyschef på investmentbanken UFG i Moskva just det höga oljepriset.

– Det är svårt att inte ha tillväxt i ett oljeland när priset är så högt. Det döljer de underliggande faktorerna en smula, säger han.

Börsen kraschar inte
Erik Wigertz menar att turerna kring Yukos skapar oro vilket gjort att många investerare hållt igen när oron kring Yukos försvinner tror han att de stora investeringsfonderna kommer tillbaka.

Men börsen kommer inte att krascha om Yukos går i konkurs, menar Erik Wigertz.

– Nej, det här är ingen överraskning. Men jag kan säga till alla sparare i Sverige att Ryssland är en riskfylld marknad. Det finns mycket potential men det går upp och ner. När man tittar på Ryssland ska man inte se på den veckovis eller månadsvis. Man ska se två år framöver när man lägger in pengar, man ska ha is i magen, säger Erik Wigertz.

Agerandet kan sprida sig
Men ryska statens jakt på Yukos spelar ingen större roll för ett litet svenskt företag som vill investera i Ryssland, säger Erik Wigertz som tror att statens och åklagarnas jakt på Yukos är en isolerad händelse och en vendetta mellan president Putin och oligarken med politiska ambitioner, Michail Chodorkovskij.

Men säger Wigertz, det kan ändå finnas en risk att åklagarens metoder i Yukos-fallet sprider sig neråt i den ryska byråkratin.

– Att de eget bevåg kommer på fantastiska summor som företag ska betala i skatt. Men det har vi inte sett ännu, säger Erik Wigertz.

Yukos talar om konkurs
Yukos själva säger nu att det bara är frågan om några månader innan bolaget går i konkurs om utvecklingen fortsätter som nu.

– Det ser ut som att bolaget kan komma att hamna under temporärt konkursförfarande, där en del tillgångar kommer säljas av för att reglera skatteskulder. Sedan kommer bolaget ut i mindre form. Det vore ett olyckligt scenario, men det ser mer och mer sannolikt ut idag, säger Erik Wigertz.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".