Konkurshot mot Yukos höjer oljepriset

Oljepriset fortsätter att öka och det passerade idag 39 dollar per fat. En orsak är turbulensen kring det ryska oljebolaget Yukos. Men frågan är hur resten av den ryska ekonomin kommer att påverkas av att oljejätten nu är nära konkurs.

Under våren har stora mängder pengar förts ur Ryssland - men samtidigt har Rysslands starka tillväxt fortsatt - och orsaken till det är just det höga oljepriset, säger Erik Wigertz, som är analyschef på investmentbanken UFG i Moskva.

- Turerna kring Yukos skapar oro, vilket gjort att många investerare hållit igen. När oron kring Yukos försvinner tror jag att de stora investeringsfonderna kommer tillbaka, säger han.

Frågan är hur det påverkar alla småsparare som har pengar i rysslandsfonder? Erik Wigertz tror inte att börsen kommer att krascha om Yukos går i konkurs eftersom marknaden är förvarnad. Där emot kan det bli kraftiga svängningar på börsen.

Vad spelar då ryska statens jakt på Yukos för roll för ett litet svenskt företag som vill investera i ryssland? 

- Ingen än så länge säger Erik Wigertz. Han tror inte  tror att statens och åklagarnas jakt på Yukos är en isolerad händelse och en vendetta mot oligarken Chodrokovsky, som haft politiska ambitioner. Men Erik Wigertz tror ändå att det finns en risk att åklagarens metoder i Yukos-fallet sprider sig neråt i den ryska byråkratin.

-Det finns en viss risk att byråkrater på eget bevåg begär att bolaget ska betala fantasisummor i skatt.

Yukos själva säger nu att det bara är frågan om några månader innan bolaget går i konkurs om utvecklingen fortsätter så här. 

-Det ser ut som bolaget kommer att hamna i ett temporärt konkursförfarande där bolaget kommer tvingas sälja av en del tillgångar och sedan leva vidare i mindre form, säger Erik Wigertz.

                                                   Edvard Unsgaard, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista