Åtalas för tjänstefel.

Polischef åtalad för tjänstefel

Uppdaterad 16:27
Länskriminalens chef i Stockholm Leif Jennekvist, har åtalats misstänkt för tjänstefel. Det gäller hur han upplöste en demonstration för snart ett år sedan.

Kay Engfeldt är vice chefsåklagare och beskriver det misstänkta tjänstefelet:

– Leif Jennekvist var kommenderingschef för polisinsats den 6 september förra året och då beslöt han att avlägsna en grupp aktivister vid en demonstration i Södertälje till Skärholmen, och det saknas stöd i lagen för det beslutet, säger Engfeldt.

Forslade iväg med bussar
Det var alltså vid Nationaldemokraternas avslut av sin kampanj mot EMU lördagen den 6 september i Södertälje förra året. En stor grupp motdemonstranter hade samlats, enligt polisen störde de ordningen och Jennekvist som var kommenderingschef tog beslutet att forsla iväg demonstranterna med bussar.

Lagbrottet består i, enligt åklagare Kay Engfeldt, att de forslades för långt bort, mellan 17 och 26 kilometer och under för lång tid, uppemot en timme och en kvart.

Ofta använd metod
Polismyndigheten har sedan 1998 använt sig av den här metoden ett flertal gånger, vilket har kritiserats. Nu är det upp till Stockholms tingsrätt att pröva om länskriminalens i Stockholm chef Leif Jennekvist begått tjänstefel.

– Den normala påföljden är böter, men straffsatsen sträcker sig från böter upp till fängelse i 2 år, säger Kay Engfeldt.

Leif Jennekvist säger i en kommentar till Ekot att han är övertygad om att han gjort rätt, för att skydda allmänhet och egendom. Enligt Jennekvist har hans beslut om att forsla iväg motdemonstranterna stöd i lagen. Åklagaren har fel, säger Jennekvist.

Jesper Henricson
jesper.henricson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".