Höga löner knäcker landstingens ekonomi

Det senaste året har löneökningarna varit klart större i kommuner och landsting, än för de privatanställda. I landstingen har lönerna stigit med i genomsnitt 3,9 procent mot 2,6 procent för privata tjänstemän.  Det  är en utveckling som inte kan fortsätta, säger medlingsinstituets chef Anders Lindström.

Anders Lindström menar att löneökningarna inte går i hop med den anstängda ekonomin i den offentliga sektorn och han förutspår att problemen blir ännu större när avtalen ska omförhandlas nästa år.

Stora grupper i kommuner och landsting kräver reallöneökningar. Det är inte bara läkare, sjuksköterskor och poliser, utan också stora låglönegrupper som tycker att de ska prioriteras lönemässigt, säger Anders Lindström. 

Problemet är inte så allvarligt om lönerna stiger mer i den offentliga sektorn än i den privata under enstaka år, men om löneökningarna skulle fortsätta att vara högre då finns risk för att kommuner och landsting på sikt kan tvingas till neddragningar och uppsägning av personal, säger Anders Lindström.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".