Stora löneökningar inom kommuner och landsting

Det senaste året har löneökningarna varit klart större i kommuner och landsting än för de privatanställda. I landstingen är siffran i genomsnitt 3,9 procent jämfört med 2,6 procent för privata tjänstemän.

Det är en utveckling som inte kan fortsätta, säger medlingsinstitutets chef Anders Lindström.

– Det går ju inte ihop, det är ju uppenbart. Problemet kommer bli ännu större nästa år när man ska förhandla om avtalen för hela kommunal- och landstingssektorn, säger han.

Vad ser du för problem inför nästa år?

– Det handlar inte bara om läkare, poliser och sjuksköterskor utan även om de stora kvinnodominerade, mera lågavlönade grupperna. Summerar man allt det där är det kanske en majoritet av de anställda inom kommuner och landsting som ska prioriteras lönemässigt.

Är det rimligt att anställda inom kommun och landsting har högre löneökningar än inom den privata sektorn?

– Det är nog ingen större fara sett under ett enskilt år, men om det är en bestående tendens kommer det bli ett problem. Det här är ju ett generellt problem vi har med stigande arbetslöshet och lägre sysselsättning.

Kan det bli neddragningar?

– Ja, det finns ju redan kommuner och landsting som talar om att varsla personal.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista