Många obehöriga lärare på friskolor

45 procent av lärarna på landets gymnasiefriskolor saknar en riktig lärarutbildning.

Att många lärare på gymnasiefriskolorna är obehöriga visar en rapport från lärarfacken som presenteras på tisdagen.

Antalet obehöriga lärare på landets skolor fortsätter att öka både på kommunala skolor och i friskolorna och Eva-Lis Preisz, förbundsordförande i Lärarförbundet är oroad.

– Vi ser en mycket oroande tendens vad gäller kvaliteten i skolorna. Kommunerna ger allt fler obehöriga lärare fast anställning och det blockerar , säger Eva-Lis Preisz.

Värst i friskolorna
Enligt rapporten från lärarfacken saknar nio procent av de fast anställda grundskollärarna i kommunala skolor och tolv procent av gymnasielärarna behörig lärarutbildning.

I friskolorna är siffrorna ännu högre. Där saknar 31 procent av grundskolorna lärare och 45 procent av gymnasiernas lärare behörighet.

En del av de oerfarna lärarna saknar också helt någon form av högskoleutbildning.

– De obehöriga lärarna saknar i allt för många fall lång erfarenhet av vikariat som lärare och motsvarande högskoleutbildning. Vi har hittat 800 obehöriga lärare som anställts i strid mot skollagen, säger Eva-Lis Preisz.

Oerfarna och ibland också helt utan högskoleutbildning, så beskriver lärarfacken de obehöriga lärarna som arbetar ute i landets skolor.

Kåren blir sämre
Enligt skollagen får obehöriga lärare endast anställas för ett år i taget men på många håll får de fasta anställningar ändå och bland de obehöriga lärarna med fast anställning saknar var femte helt högskoleexamen.

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund ser nu en stor risk för att dagens erfarna och utbildade lärarkår inom tio år har bytts ut mot en oerfaren och obehörig.

– Det här är mycket allvarligt eftersom det för elevernas skull är det allra viktigaste med behöriga lärare för resultatens skull, säger Eva-Lis Preisz.

För om skolorna ger outbildade fast anställning blockerar det möjligheten för de som nu går lärarutbildningarna att få anställning.

Maria Höglund
maria.hoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".