"Sänkning av inkomstskatt ingen god idé"

Sverige och regeringen måste ompröva flera beslut och löften på välfärdsområdet, kräver två inflytelserika socialdemokrater.

Sverige har inte råd med maxtaxa i åldringsvården och högkostnadsskyddet i sjukvården, anser Kommunförbundets ordförande Ilmar Reepalu och Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson. 

Den utlovade sänkningen av inkomstskatten är inte heller en god idé, menar Lars Isaksson.

– Låg inkomst, en relativt låg skattelättnad. Högre inkomst, upp till sju och ett halvt basbelopp, då får du högre skattelättnader. Den politiken tycker inte jag att vi ska använda oss av.

Inkomstskatterna ska inte sänkas
Varken Kommunförbundets Ilmar Reepalu eller Lars Isaksson tycker att inkomstskatterna ska sänkas nu.

– I detta läget att lägga ut tio till tretton miljarder kronor på ökad privatkonsumtion är fel. Vi ser grupper som verkligen behöver ett förbättrat stöd när det gäller kommunal service, avgifter till kommunerna, avgifterna till landstingen. När det gäller skattetrycket på kommun och landstingssida så är det ganska lätt för mig att säga att jag tycker att pengarna istället ska läggas på välfärdsområdena.

För några år sedan genomförde den socialdemokratiska regeringen maxtaxa i äldreomsorgen. Det beslutet skapade fler problem än det löste, säger Ilmar Reepalu, maxtaxan är orättvis och gynnar de rikaste, säger han idag:

– Det här är en reform som gynnar de som har det bra, inte de som har det svårt.

Vill slopa högkostnadsskydd
Ilmar Reepalu vill nu slopa maxtaxan i äldreomsorgen, med motiveringen att välbärgade gamla får betala mer när kommunerna inte får pengarna att räcka till.

– Gruppen äldre som växer nu väldigt kraftigt under de kommande decennier, den gruppen utmärks av att de blir fler, de blir äldre och faktiskt också att de har en bättre köpkraft. I det läget är jag tveksam till om vi ska ha en maxtaxa inom äldreomsorgen, som framförallt gynnar de som har de höga pensionerna.

Ytterligare ett kontroversiellt förlag från de båda är att slopa de så kallade högkostnadsskyddet i sjukvården. Det ska alltid kosta en avgift att anlita sjukvården, tycker de. Lars Isaksson tycker inte att det finns skattepengar till hur mycket sjukvårdskonsumtion som helst.

– Det är ingen tvekan om att det jag sticker ut hakan när jag ser att det finns en viss form av överkonsumtion när det gäller detta.

Ringholm: Två perspektiv krävs
Finansminister Bosse Ringholm har inga planer på att avskaffa maxtaxan.

– Det är en fråga som vi kommer behandla i budgetpropositionen i höst. Det kommer att handla om främst strukturella förutsättningar och konjunkturpolitikiska förutsättningar. Vi kommer också att titta på de förutsättningar som finns till exempel det fjärde steget, som är bra ur många synpunkter för att stimulera konjunkturen. Framförallt för grupper med låga inkomster som kommer få bättre ekonomi i fortsättningen, säger Ringholm.

Kommunförbundet och landstingsförbundet avråder från den här skattesänkningen. Vad säger du om det?

– Det är fråga om att ha två perspektiv. Vi behöver både pengar till kommun, landsting, skola, vård och omsorg, och vi behöver stärka löntagarnas konsumtionskraft. Jag ser inte att det här behöver stå emot varandra. Vi har klarat båda uppgifterna tidigare, säger han.  

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista