S och mp i politisk sommarflirt

Socialdemokraterna och miljöpartiet ska ha ett gemensamt seminarium för att diskutera sitt politiska samarbete. De tyska socialdemokraterna och de tyska gröna är inbjudna.

Syftet är att se vad som förenar och hur samarbetet ska utvecklas säger de båda partisekreterarna socialdemokraternas Lars Stjernqvist och miljöpartiets Håkan Wåhlstedt, som har förhoppningar om framtida regeringssamarbete:

– Ett naturligt steg är att diskutera hur vi fördjupar samarbetet mellan partierna och att det i förlängningen kan leda till en gemensam regering också, säger Wåhlstedt.

Närmande mellan partierna
Enligt Håkan Wåhlstedt är konferensen ett led i en process av närmande mellan partierna. Socialdemokraterna är vana att bestämma själva säger han, och behöver förankra internt på ett djupare plan att de behöver samarbete med andra partier.

Lars Stjernqvist talar också om en process av närmande till miljöpartiet:

– Samarbetet med miljöpartiet, både på kommun- landstings- och riksnivå, har faktiskt berikat politiken och haft positiva effekter på mitt eget parti. Vi har lärt oss en del och smittats av miljöpartisterna engagemang på områden där jag tycker att vi mår bra av det: miljöpolitiken till exempel.

V inte inbjudet
Vänsterpartiet är inte inbjudet till konferensen. Socialdemokraterna känner dem redan, säger Stjernqvist:

– Jag diskuterar hellre miljöpolitik med Håkan Wåhlstedt än planhushållning med Lars Ohly.

Respekten har ökat mellan socialdemokraterna och miljöpartiet, anser Stjernqvist.

– Under de år de har funnits i riksdagen har det utan tvekan skett ett närmande. Men vad det kan leda till, den frågan är för tidigt väckt. En regering kan inte bara bygga på att man är överens om nästa budget, man måste ha mer långsiktiga visioner och projekt. Där känner vi varandra för dåligt.

Men att ni vill ta reda på det är väl ändå ett tecken som tyder på att ambitionen är att samarbeta ännu närmare?

– Det är väl en bra sammanfattning. Inbjuder man till ett seminarium så utesluter man ingenting när det gäller formerna. Men det innebär inte heller att man planerar för något regeringssamarbete, säger partisekreteraren Lars Stjernqvist.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista