Messing hoppfull om fortsatta vägbyggen

Enligt infrastrukturminister Ulrika Messing är ambitionen att fortsätta satsningen på landets vägar.

Det var i måndags som Vägverket varnade för att flera vägsatsningar skulle hotas eller få skjutas på framtiden om inte regeringen skjuter till mer pengar.

Enligt Vägverket behövs ytterligare en miljard för att klara planerade vägbyggen.

– Vägverket och alla andra myndigheter och verk har i dagarna skickat in underlag och synpunkter inför regeringens budgetarbete och jag är medveten om att det på många håll behövs mer pengar. Folk ska dock utgå ifrån de beslut som riksdagen tagit och den överenskommelse som gäller, säger Messing till Ekot.

Många som ska dela på kakan
Vägen mellan Stockholm och Nynäshamn och E18 genom Värmland är några exempel på byggen som riskerar att skjutas på framtiden enligt Vägverket.

Enligt regeringens beräknade anslag får Vägverket knappt sex miljarder, men det behövs en miljard till menar verket. Det är dock fler som slåss om regeringens pengapåse och först i höst blir det klart om pengarna räcker till just Vägverkets krav.

Vägverket får vänta
De får ställa sig i kön som alla andra var finansminister Bosse Ringholms kärva besked på tisdagen. Men Sveriges ekonomi vänder uppåt och infrastrukturminister Ulrika Messing är hoppfull om att de utlovade vägsatsningarna ska bli av.

– För att vara så säkra som man kan vara när man räknar på prognoser vill vi också räkna så sent som möjligt därför att alla faktorer spelar in. Därför får Vägverket och alla andra vänta på besked. Färre pengar skulle innebära färre vägprojekt och det är inte vår önskan. Vi vill bygga enligt den debatt och de planer vi kommit överens om, säger hon.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista