Färre jobb när industrin går bättre

Antalet industrijobb har blivit färre, trots att industrikonjunkturen börjat ta fart och exporten stiger. Det senaste året drygt 15 000 och minskningen fortsätter i år även om det går långsammare.

– Jobben kommer se annorlunda ut, det kommer att krävas bättre utbildning och att vi får en flexibilitet, flexibilitetsfrågan tror jag är allmänt undervärderad.

– Ju fler aktörer som är inne i ett industriellt system, ju viktigare är det att ha en flexibilitet beroende på situationen och snabbt anpassa sig till omvärlden, säger Anders Narvinger, vd och representant för branschorganisationen Teknikföretagen.

Enligt Anders Narvinger handlar det inte bara om att det krävs en alltmer avancerad produktionsteknologi för att det ska bli färre rubriker om nedläggning.

Senast var det Duni med 250 jobb i Halmstad eller utflyttning till låglöneländer som Electrolux med 500 till Ungern. Det handlar också om sociala förändringar som konjunkturanpassad arbetstid. Tankar som fackliga företrädare ofta kritiserat.

– Jag tror också det är väldigt viktigt att vi försöker hitta former för att ta hit utländsk arbetskraft och hitta nya möjligheter här för att skapa konkurrenskraftiga produktionssystem, säger Anders Narvinger.

Vilken efterfrågan har svensk industri idag, hur många jobb behövs nu?

– Det är omöjligt att säga men jag tror flexibiliteten är den viktigaste frågan för var man lägger sin produktion i framtiden och det har vi hittills pratat för lite om. Vi måste också börja se rörlighet av arbetskraft från de nya EU-länderna som en möjlighet och inte som ett hot, säger han.

Vad säger du om när politiker uppmanar er att sätta fler människor i arbete?

– Vi kan inte lösa samhällets sysselsättningsproblem men vi kommer fortsatta vara en tillväxtmotor och också dra med oss tjänstenäringen, säger Anders Narvinger.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista