Oppositionen vann omröstningen med liten marginal. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Försäljning av statliga bolag stoppas

"Tung ideologisk fråga"
1:51 min

Regeringen led i dag sitt tyngsta nederlag i riksdagen sedan valet i höstas. En enig opposition stoppade regeringens planer på att sälja statliga bolag och sköt upp införandet av EU:s datalagringsdirektiv i ett år.

Oppositionen, med Sverigedemokraterna, lyckades hålla tungan rätt i mun och få tillräckligt med ledamöter på plats i tid för att fälla regeringen.

Med röstsiffrorna 172 mot 170 stoppas nu regeringens möjlighet att sälja de statliga bolagen SBAB, Telia Sonera och Posten Norden, samt delar av kraftbolaget Vattenfall.

Det är ett politiskt bakslag, säger den tidigare finansmarknadsministern och nuvarande ordföranden i näringsutskottet, Mats Odell (KD).

– Det är klart att vi har en ny situation när Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet går samman med Sverigedemokraterna i ett antal frågor. Det får vi ta. Men det här innebär naturligtvis att vi inte kan minska det statliga ägandet och därmed också minska statsskulden.

I debatten anklagade Mats Odell framförallt Miljöpartiet för att liera sig med Sverigedemokraterna.

– Det är så förhållandena ser ut i riksdagen den här mandatperioden, att de som ska vinna majoritet om de två blocken står emot varandra, att de vinner som Sverigedemokraterna röstar med. Så är det, säger Miljöpartiets Maria Wetterstrand.

Av alla frågor där det har legat och vägt och omröstningen har varit så här avgörande, så sägs det att den här frågan är den viktigaste för regeringen. Varför är den så viktig?

– Därför att den är en tung ideologisk fråga för regeringen. Det är en viktig del av hela deras politiska strategi att sälja ut statliga bolag.

Regeringen förlorade även omröstningen om EU:s datalagringsdirektiv. Där var det Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna som drev igenom att införandet skjuts fram ett år.

I och med det kommer EU-kommissionen med all sannolikhet att bötfälla Sverige på grund av förseningen.

Samtidigt missade oppositionen chansen att redan nu slå fast att inga fler tingsrätter får läggas ner, eftersom två socialdemokrater tryckte fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".