Sandvik är storleverantör till kärnkraftsindustrin

1:06 min

Stålbolaget Sandvik är storleverantör till kärnkraftsindustrin men vet ännu inte hur katastrofen i Japan kommer att påverka exporten. Det säger Anders Wallin presstalesman på Sandvik.

– Det handlar om specialrör för kärnkraftsindustrin, typ ånggeneratorrör och även kapslingsrör för kärnbränsle. Vår bild av det som händer nu är ju inte färdigställd, det händer ju fortfarande.

Om det som händer i Japan påverkar industriella eller politiska beslut som gör att man kommer att investera eller inte investera i kärnkraftsindustrin, det kan vi just nu inte bedöma, säger Anders Wallin.

Förra året hade Sandvik reaktorrör för åtta miljarder kronor i sin orderbok, och man har levererat rör till bland annat Kina. För att möta den ökande efterfrågan har Sandvik byggt ut kapaciteten för att tillverka specialrören.

Men Anders Wallin säger att man just nu bekymrar sig mest över de anställda i japan och de anläggningar som ännu står stilla.

– Vi har bara mindre skador, det största problemet har varit att elektriciteten är avstängd och precis nu kommit tillbaka. Det är det ena. Det andra är att det är väldiga trafikstockningar, så det är svårt att transportera gods till och från en anläggning, säger Anders Wallin.

Per Wikström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista