Oppositionsledare gripna i Bahrain

1:47 min

Minst sex oppositionsledare har gripits i Bahrain, och de shiamuslimska förorterna till huvudstaden Manama är omringade av säkerhetsstyrkor. I går gick polis och säkerhetsstyrkor till attack mot demokratidemonstranterna. Det råder undantagstillstånd och nattligt utegångsförbud. Ekots utsända Agneta Ramberg rapporterar från Manama.

Manama har vaknat till dagen efter det att ett demokratiuppror slogs ner med våld. Här inne i staden, där utegångsförbud har rått sedan i går eftermiddags, har natten varit lugn men noga övervakad av polis och militär - men en mänskorättsaktivist jag talade med på telefon sent i går kväll hörde skottlossning då där han bor strax utanför staden.

Shiamuslimska byar och förorter är omringade av säkerhetsstyrkor.

Jag åkte in från flygplatsen i går kväll. Det gick trots utegångsförbudet för ett antal stora trafikleder hölls öppna. Men vi reste genom ett stort antal vägspärrar och polisbilar och pansarfordon blockerade avfartsvägar.

Nu på morgonen ser jag trafik här utanför igen, men mycket lätt, långt från den morgonrusning det normalt skulle ha varit.

Undantagstillstånd råder, alla demonstrationer, alla folksamlingar är förbjudna och med säkerhetsstyrkor ute överallt, omringade förorter och ett utegångsförbud som börjar redan klockan fyra i eftermiddag igen tänker regimen inte ge demonstranter en chans att samlas igen.

Banker, affärer, skolor och universitet är stängda, och utländska journalister är allt mindre välkomna - några har utvisats, ett flertal andra stoppades på flygplatsen i går.

Upproret här, inspirerat av Tunisien och Egypten, handlade om politiska reformer och om ett slut på diskriminering mot den shiamuslimska majoriteten. 70 procent är shiamuslimer i ett land styrt av sunnimuslimer och en sunnimuslimsk kunglig dynasti, nära lierad med Saudiarabiens kungahus.

Det finns ingen militär lösning på detta, men det är just en sådan det styrande kungahuset här har tagit till.

Agneta Ramberg, Manama, Bahrain

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista