KO varnar för livsfarliga leksaker

I början av juli trädde en ny produktsäkerhetslag i kraft. Det är något som bland annat kommer att underlätta Konsumentverkets arbete med att få bort farliga och förbjudna leksaker från svenska affärer.

Verket varnar nu för att de livsfarliga leksakerna ökar på sommarmarknaderna ute i landet, säger Wanda Geisendorf, som är barnsäkerhetsexpert på Konsumentverket. Hon tar upp några exempel på farliga leksaker.

– Näktergalsvisselpipor, små visselpipor man ska stoppa in i munnen, har vi haft tio tillbud med de senaste åren. Det är sugproppspilar, till pistoler, som är för korta. Där har vi haft ett dödsfall i Sverige, och tio dödsfall utomlands, genom kvävning. Det är knallpulverpistoler med för hög ljudnivå. Det är alla möjliga typer av leksaker som inte uppfyller Sveriges och EU: s säkerhetsregler, säger hon.

Marknadsarrangör nöjd
Konsumentverket samarbetar nu med Torg- och marknadshandlarnas ekonomiska riksförening och marknadsarrangörer i Mellansverige, MAF, för att få bort de förbjudna leksakerna från marknadsstånden. Bland annat ska föreningarna lämna in en lista på misstänkta grossister.

– Jag tycker att det är nödvändigt för marknadens fortlevnad. Som arrangör har man med ett intyg från konsumentverket, som man kan visa upp för knallarna, säger Gunnar Eriksson, MAF:s vice ordförande.

EU-direktiv
Den första juli trädde en ny produktsäkerhetslag i kraft, till följd av ett EU-direktiv. Lagen innebär bland annat att Konsumentverket självt kan besluta om vilka leksaker som bör förbjudas, något som tidigare låg på Marknadsdomstolens bord.

Verket kan nu också gå in och kräva att hela partier av de farliga produkterna förstörs, för att förhindra att de säljs vidare.

Föräldrar måste ta ansvar
Vad den nya lagen egentligen innebär i praktiken återstår att se.

– I nuläget är det tyvärr så, att från Konsumentverkets sida gör vi inget mer än varnar konsumenterna för de farliga sakerna som säljs på marknaderna. Jag hoppas att föräldrarna ser till att barnen inte köper de här leksakerna, och att föräldrarna inte köper leksakerna till barn under tre år, för de flesta av leksakerna på marknaderna följer inte gemensamma säkerhetsråd, säger Konsumentverkets Wanda Geisendorf.

 Linda Lundqvist
linda.lundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista