Lars Ohly höll sitt premiärtal i Almedalen.

Ohly hotar med regeringskris

Lars Ohly vill ha nyval om socialdemokraterna och miljöpartiet gör verklighet av sina planer på ett regeringssamarbete utan vänsterpartiet.

Inget sker av en slump när partistrategerna strävar efter maximal uppmärksamhet i den fullmatade politikerveckan, inte heller att socialdemokraterna och miljöpartiet valde just vänsterpartiets dag i Almedalen för att offentliggöra planerna på ett närmande utan vänsterpartiet.

En sommarskäggig Lars Ohly i jeans och träningsjacka höll färgen och visade ingen irritation men hotade än en gång med nyval och regeringskris om socialdemokraterna och miljöpartiet skulle försöka bilda regering.

Högre lön för kvinnor
Vänsterledaren krävde i sin tur större satsningar mot arbetslöshet om samarbetet ska kunna försvaras och en storsatsning på höjda kvinnolöner.

– Vi kan inte i längden ha ett system som ingen kan försvara eller förklara. Rättvisa löner är ett villkor för att vänsterpartiet ska se detta samarbete som någonting bra även i förlängningen, sa Ohly.

Den tidigare partiledaren Gudrun Schyman gav Ohly feministiskt eldunderstöd tidigare under eftermiddagen.

– Folk åker till månen, det är väl inte så svårt med rättvisa löner. Folk säger att det kommer ta flera generationer, varför det? Det är revolution som krävs, inget annat, sa hon.

Unga gillar Ohly
En publik med många unga gillade Lars Ohlys kritik av USA och Mellanönsternpolitiken. Ung Vänster är aktiva på Gotland och Madeleine Risberg med röd flagga i handen säger att de unga är engagerade.

– Jag tror det är för att det är sådant man kan relatera till som ung. Man känner att man måste göra någonting, engagera sig i sin egen vardag, säger hon.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista