Edwards får valtemperaturen att stiga

Det blir den unga karismatiske senatorn John Edwards som skall hjälpa Kerry att attrahera de osäkra väljare som kan avgöra det amerikanska presidentvalet i november. Temperaturen i USA har stigit ordentligt sedan tillkännagivandet i tisdags.

– Jag vill vara de vanliga männsikornas kille, säger Edwards.

Ungdomlig, karismatisk, en röstmagnet med ett tydligt budskap säger en del. Oerfaren populist säger andra. De politiska bedömarna i USA verkar ändå vara överrens om att John Kerrys val av parhäst kommer få hans opinionssiffror att stiga uppåt, åtminstonde fram till demokraternas partikonvent i slutet av juli.

Populär vicepresidentkandidat
För John Edwards är ett populärt val i USA, både inom partiet och för 64 procent av väljarna. Han anses ha en förmåga att entusiasmera på ett sätt som få, framför allt inte Kerry som ses som erfaren men lite tråkig och överklassig.

Edwards däremot är mycket yngre, tydligare och har lätt för att beröra väljare med sitt budskap om att Amerika i dag är ett delat land där klyftan behöver fyllas igen. Han är själv från enklare förhållanden och många jämför honom med Bill Clinton.

Edwards var Kerrys främsta konkurrent som demokraternas presidentkandidat i primärvalen, där Kerry själv utmålade honom som oerfaren.

– Jag vet inte om Edwards ännu hade växt ur blöjorna när jag kom hem från Vietnam, sa han då.

Kan locka osäkra väljare
Ett budskap som republikanerna nu spinner vidare på. Så snart Kerry tillkännagivit sitt val av parhäst lanserade de en kampanj för att misskreditera Edwards. På internet, i annonser och i tv-reklam utmålas han som helt oerfaren vad gäller utrikespolitik och säkerhetsfrågor, områden som fått allt större betydelse efter 11 september.

Att Edwards kan ge Kerry väljarna i södern och mellanvästern gör däremot Bush och hans kampanj nervösa. Opinionssiffrorna är mycket jämna och presidentvalets utgång kommer att handla om de osäkra 6-10 procenten.

Marie-Jeanette Löfgren, New York
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista