Eon hotar stämma tyska staten efter reaktorstopp

1:18 min

Efter den tyska regeringens hastiga beslut att åtminstone tillfälligt stänga landets sju äldsta kärnreaktorer hotar nu företagen som äger reaktorerna med att vidta rättsliga åtgärder. Eljätten Eon överväger att stämma myndigheterna, uppger tyska medier.

Den tyska regeringen och delstaterna där kärnkraftverken ligger har kommit överens om att använda sig av en lagparagraf som gör det möjligt att stoppa reaktorerna vid akut fara.

Även om kraftbolagen nu kommer att följa politikernas direktiv och ta reaktorerna ur drift, hävdar elindustrin att den rättsliga motiveringen är minst sagt skakig. Reaktorerna är ju inte farligare i dag än vad de var för en vecka sedan.

De får dessutom medhåll från en del tunga politiker i förbundskansler Angela Merkels eget parti.

Enligt tidningen Süddeutsche Zeitung överväger kraftbolaget Eon nu en stämning.

Eon driver en av de sju stängda reaktorerna. För varje dag som går förlorar företaget grovt räknat en miljon euro.

Svenska Vattenfall driver en annan av de sju reaktorerna, den i Brunsbüttel. Men Vattenfall drabbas inte lika hårt av stoppet, eftersom Brunsbüttel ändå har stått still sedan 2007, på grund av problem med driften.

För de fyra kraftbolag som äger och driver de sju reaktorerna innebär det tre månader långa driftsstoppet förluster på sammanlagt en halv miljard euro. Det har tidningen Der Spiegel räknat ut.

Caroline Salzinger, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista