Svenska sparare förlorar miljarder på Yukos

De svenska fondspararna har förlorat en miljard kronor på det krisdrabbade ryska oljebolaget Yukos det senaste kvartalet. Varje gång någon av de inblandnade parterna nu gör ett utspel i de ryska medierna, reagerar Yukos aktiekurs kraftigt.

Rysslands vice finansminister Sergej Shatalov luftade i rysk TV i går tankar om hur oljebolaget Yukos ska kunna hjälpas ur krisen. Bolagets aktie tog då ett tillfälligt skutt uppåt på Moskvabörsen, men sjönk sedan snabbt tillbaka efter nya attacker från åklagaren som utreder om Yukos begått skattebrott.

Hur Yukos aktie rör sig påverkar alla svenskar som sparar pengar i Rysslandsfonder. Sista mars i år ägde de tio största Rysslands- och Östeuropafonderna i Sverige Yukos-aktier för två miljarder kronor, visar Ekots granskning. I alla dessa fonder var Yukos ett av de fem största innehaven.

Peter Håkansson förvaltar East Capitals Rysslandsfond. Och han säger att orsaken till varför Yukos-aktien varit så populär bland utländska investerare är att företaget kommunicerat bra, utbildat sina medarbetare väl och har haft god tillväxt.  

Sedan mars månad har Yukos aktiekurs halverats. Fondbolagen redovisar bara sina innehav varja kvartal, och siffrorna för den sista juni har inte kommit än. Men att döma av kommentarerna från de ondförvaltare som Ekot talat med har det inte skett någon massiv utförsäljning av Yukos-aktien.

Om förvaltarna behållit fondernas Yukos-aktier orörda, innebär det att de svenska spararna förlorat en miljard kronor på turbulensen kring bolaget, bara de senaste tre månaderna. Om Yukos går i konkurs, försvinner alltså ytterligare en miljard av de svenska spararnas pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".