Flexibilitet lösning på jobbflykt, menar exportindustrin

Trots att industrikonjunkturen börjat ta fart och exporten ökar har industrijobben blivit färre. Förra året försvann drygt 15 000 industriarbeten.

Anders Narvinger, VD för branschorganisationen Teknikföretagen, anser att flera förändringar blir nödvändiga för att svenska företags konkurrenskraft ska kunna öka och utvecklingen vända.

Högre utbildning kommer att krävas till fler arbeten och det handlar, enligt Anders Narvinger, inte bara om att det krävs en alltmer avancerad produktionsteknologi för att det ska bli färre rubriker om nedläggning eller utflyttning till låglöneländer. Det kan också krävas sociala förändringar som till exempel konjunkturanpassad arbetstid. Tankar som som fackliga företrädare ofta kritiserat.

Ett annat sätt att hindra utflyttning av företag, menar Anders Narvinger, är att man hittar former för att ta hit arbetskraft från nya EU-länder.

Men trots dessa lösningar tror inte Anders Narvinger att industrin ska kunna lösa hela den svenska sysselsättningsproblematiken. Men han ser industrisektorn som motorn i samhällsekonomin som drar med sig andra branscher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista