Svensk tillverkning av jodtabletter igång

2:08 min

Krisen vid kärnkraftverket Fukushima i Japan har fått den svenska tillverkaren av jodtabletter, Recipharm, att ta ett ovanligt beslut. I helgen startade man tillverkningen av jodtabletter, trots att ingen order har lagts.

– Vi har redan under förra helgen satt igång produktionen av jodtabletterna igen. Men vi kommer inte att kunna leverera i det korta skedet därför att det tar ett antal veckor innan vi får fram något. Vi försöker möta den efterfrågan som uppstår när det har gått en tid men vi tror inte att vi kommer kunna skicka något till Japan i dagsläget, säger Carl-Johan Spak, affärsenhetschef på Recipharm.

I Årsta i södra Stockholm produceras nu jodtabletterna. Om tre till fyra veckor väntas den första omgången vara klar. Att tillverka läkemedel tar tid.

– Man ska blanda ihop det hela, torka det och göra tabletter som sedan ska packas. Får vi det här gjort på några veckor så är det fort jämfört med en normal situation, säger Carl-Johan Spak.

Situationen är ovanlig. Ofta beställs jodtabletter genom upphandlingar från statliga myndigheter som sedan förser de människor som bor nära kärnkraftverk. Så gör man till exempel i Sverige.

Men nu tillverkar Recipharm utan att ha fått en speciell order. Man räknar helt enkelt kallt med att efterfrågan kommer att öka. Planen är att sälja en del till USA, där ansvaret för att ha jodtabletter ligger på den enskilde. Där har bolagets lager sålt slut.

– USA är ett stort land med rätt mycket kärnkraftverk och där man inte alls har samma beredskap som en rad europeiska länder har.

Så det är en intressant marknad för er?
– Det är en mycket intressant och stor marknad för oss, så är det, säger Carl-Johan Spak.

Recipharm kommer inte att hinna skicka tabletter till Japan under krisfasen, men ett ökande fokus på riskerna med kärnkraft gynnar givetvis bolaget.

– Det här är något som man måste ta ansvar för runt om i världen och se till att man har ett bra lager där det skulle kunna behövas. Sedan är det alltid positivt för företaget att det finns en efterfrågan på våra produkter, säger Carl-Johan Spak.

Louise Andrén Meiton

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista