Haitis avsatte president kommer hem igen

1:45 min

Efter sju års påtvingad exil i Sydafrika är Haitis förre president Jean Bertrand Aristide nu på väg hem. Hans anhängare jublar, andra misstänker att Aristide planerar att sabotera den andra omgången av presidentvalet som hålls på söndag, bara två dagar efter hans ankomst.

Trubaduren Cecaí har skrivit en välkomstsång till Aristide.

Cecaí sitter utanför Aristides eleganta hus i Port-au-Prince, inte långt från USA:s ambassad. De senaste dagarna har huset målats och rustats upp och där vajar nu små haitiska flaggor som satts upp på den omgivande muren vars skära målarfärg ännu inte har torkat.

I den lilla parken mittemot har gräset klippts för första gången på sju år.

Några kvarter därifrån ligger Aristides stiftelse - egentligen ett litet universitet. Det är det Aristide har sagt han tänker ägna sig åt i framtiden, inte politik. Men hans anhängare som samlats vid stiftelsen ser det inte på det sättet.

– Aristide är vår president, han vår far, säger Gradys Berly, en av stiftelsens ledare.

– Vi behöver honom här.

Aristides motivering till varför han kommer före valet, och inte efter - som bland annat USA föreslagit - är att han är rädd för att den president som väljs på söndag ska förbjuda honom att återvända.

Ett argument som ingen riktigt tror på efter det kommer att dröja ett par månader innan den nya regeringen tillträder.

– Det finns en plan någonstans, säger Marvel Dandín, politisk kommentator på Radio Kiskeya.

– Saker kommer att hända, om det råder det ingen tvekan…

Frågan är bara vad.

Lars Palmgren, Port-au-Prince

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista