Arbetarna vid Fukushima hyllas som hjältar

2:39 min

I Japan fortsätter försöken att kyla ner de havererade kärnkraftreaktorerna med vatten. Närmare 200 personer jobbar vid reaktorerna i en alltmer desperat kamp för att förhindra en vidare strålningskatastrof. De arbetare som nu riskerar livet vid kärnkraftverket har blivit hjältar för många japaner.

– Räddningsmanskapet som jobbar vid Fukushima är hjältar, de försöker att rädda Japan från en katastrof, det säger Yuki Udagawa som jobbar på kontor i Tokyo. Ekonomen Yuku Kubodera tycker likadant, men hon oroar sig för deras säkerhet och undrar om inte de också snart måste evakueras.

Det är nu närmare 200 arbetare som finns vid reaktorerna och försöker kyla ner dem och försöka förhindra spridningen av radioaktivitet.

I dag säger myndigheterna att man inte längre tänker försöka använda helikoptrar för att dränka reaktorerna med vatten. I går visade det sig att mycket av vattnet som släpptes ner från helikoptrar blåste iväg och inte träffade rätt på reaktorerna.

Istället har man nu ungefär 30 brandbilar som sprutar vatten, framförallt på reaktor nummer tre som betraktas som den mest kritiska just nu. Samtidigt jobbar på att koppla upp elnätverket för att försöka få igång de kylaggregat som redan finns i reaktorerna.

En stor fråga är att även om man lyckas få igång elförsörjningen är det inte säkert att kylsystemet fungerar efter att ha varit dränkt i havsvatten efter tsunamin för exakt en vecka sedan.

I Japan finns nu en växande kritik mot regeringens sätt att hantera den här krisen. Kritiker säger att regeringen har varit allt för hårt fokuserad på reaktorerna och att leta efter döda utmed kusten och att det har avlett uppmärksamheten från de hundratusentals människor som är utan förnödenheter.

Under fredagen har det kommit uppgifter om att 14 pensionärer de senaste dygnen har dött i härbärgen av umbäranden och det som har hindrat hjälpen från att komma fram verkar vara framförallt brist på bränsle.

Myndigheterna säger att det finns gott om bensin och diesel i Japan, men problemet är bara att få fram det till den drabbade zonen i nordöstra delen av landet.

Nu säger åkerier att de har fullt med lastbilar redo att köra till området, också frivilliga grupper är beredda att köra dit med mat och vatten och annat, men de behöver garantier att de får bensin för att koma tillbaka därifrån och de garantierna har inte regeringen kunnat ge.

Samtidigt uppmanar myndigheterna folk i hela Japan att spara på el för att det har blivit ett sådant avbräck med de här havererade reaktorerna.

Också i Tokyo är det många som hörsammar den här uppmaningen. Yuku Kubodera säger att hemma hos henne har man bara en lampa tänd, man stänger av alla onödiga apparater och verkligen försöker spara på el.

Nils Horner, Tokyo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista