Fyra poliser döda i självmordsattentat

En kvinnlig självmordsbombare utlöste på onsdagen en sprängladdning i Sri Lankas huvudstad Colombo. Kvinnan dödades tillsammans med fyra poliser och ytterligare nio personer skadades.

Kvinnan som sprängde sig själv till döds hade först försökt ta sig in ett ministerium i det hårdbevakade centrala Colombo. Hon hade avvisats efter att ha uppträtt misstänksamt och när hon skulle förhöras av polisen utlöstes sprängladdningen.

Skakade hos premiärministern
Fyra poliser dödades tillsammans med kvinnan och explosionen skakade också premiärministern Mahinda Rajapakses residens alldeles i närheten.

Attentatet har ingen bekräftad koppling till rebellgruppen De tamilska tigrarna, men många spekulationer går ändå i den riktningen. I tisdags markerade Tigrarna 17-årsdagen av gruppens första självmordsattack, ett led i kampen för tamilsk självständighet på ön.

Spänningen har tilltagit
Officiellt råder vapenvila mellan regeringsarmén och De tamilska tigrarna, men den fredsprocess som letts av norska diplomater står sedan mer än ett år och stampar utan att komma framåt. I stället har spänningen mellan parterna på senare tid tilltagit.

Tigrarna anklagar regeringen för att skydda en hög rebelledare som hoppat av. De hävdar att avhopparen nu understödjer singalesisk underrättelseverksamhet riktad mot tamilerna.

Samtidigt gör den norska regeringens sändebud nu intensiva försök att blåsa liv i den avstannade fredsprocessen.

Micael Lindholm
micael.lindholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".