"Lätt att skära ner på idrottsstödet"

I bistra ekonomiska tider ligger det nära till hands att kommunerna skär ner på sitt kontantstöd till idrottsrörelsen. Det säger Ants Viirman, chef för kultur- och fritidssektionen på Svenska kommunförbundet.

– Bidrag i form av kontanter som skickas över är ganska lätta att spara på, om man måste göra korta, snabba besparingar, säger Ants Viirman.

Minskat stödet till föreningarna
De kommunala bidragen till idrottsrörelsen betalas ut dels som kontantstöd till föreningarna, dels genom om att kommunerna bygger och driver idrottsanläggningar.

I en enkät som Riksidrottsförbundet ställt alla landets 290 kommuner svarar 4 av 10 kommuner att de antingen minskat stödet till idrottsföreningarna i år eller räknar med att göra det framöver.

Prioriterar idrottsplatser
Av de kommuner som redan har dragit ner på bidragen har majoriteten dragit in på kontantstödet. Enligt Ants Viirman får Svenska kommunförbundet klara signaler om att kommunerna väljer att prioritera idrottsanläggningarna.

– Man förstår att idrottens mål är att nå många och att bredda delaktigheten i utövandet. Då är anläggningarna en väldigt strategisk resurs. Det ser de flesta kommuner som sin viktigaste uppgift, att slå vakt om och utöka anläggningsbeståndet, säger han.

Extrapengar kan vara orsaken
Regeringen har anslagit en miljard till lokala idrottssatsningar för att bland annat främja integrationsarbete och flickors idrottande på lokal nivå. Trots att de pengarna var tänkta som ett extratillskott tror Ants Viirman kan vara orsak till att kommunerna tycker att de kan spara på sina idrottsbidrag.

Han delar inte heller riksidrottsförbundets farhågor om att barn och ungdomar kan komma att ställas utanför idrotten som en konsekvens av att kommunerna sparar. Han tror snarare att kommunerna kommer att satsa igen när ekonomin vänder.

– Jag tror att man kan våga påstå att idrottsstödet är en prioriterad verksamhet inom kultur- och fritidsbudgetarna, trots besparingarna.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".