Nya lagar i Irak ska stoppa våldet

Uppdaterad 17:30
Iraks regering godkände på onsdagen flera undantagslagar som ger premiärministern långtgående befogenheter att bekämpa de väpnade motståndsgrupperna i landet. Samtidigt har det varit en av de mer oroliga dagarna i Bagdad på länge.

De nya undantagslagarna presenterades av Iraks justitieminister och ministern för mänskliga rättigheter. Detta för att ta udden av att lagarna skulle vara odemokratiska. Enligt ministrarna finns det många begränsningar som gör att systemet inte kommer att kunna missbrukas.

Demonstrationer kan förbjudas
Lagarna ger president Iyad Alawi rätt att införa undantagstillstånd i delar av Irak för en tid upp till 60 dagar, men det kan sedan förlängas. Utegångsförbud kan proklameras, myndigheterna får vidgad rätt att gripa misstänkta, men också rätt att till exempel förbjuda politiska organisationer, möten och demonstrationer.

Med tanke på det oerhört instabila läget i Irak är det nödvändigt med den här typen av åtgärder, sa ministrarna, och får sannolikt stöd av de flesta i Irak. Det är svårt att säga vilka effekter lagarna kan få, eftersom det redan nästan råder undantagstillstånd i Irak.

Granatattack mot presidenthus
Samtidigt som lagarna presenterades var det oroligt på många håll i Bagdad. På en central huvudgata var det öppna sammanstötningar, två irakiska civilgardister dödades och tjugoen personer skadades.

Det hus där president Alawis anses bo samt hans partihögkvarter utsattes för granatbeskjutning. Granater sköts också mot den jättelika amerikanska zonen i centrala Bagdad.

Även i norra Irak genomfördes attentat.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista