Nyutexaminerade kvinnor får lägre lön

Kvinnliga nyutexaminerade akademiker diskrimineras av den privata sektorn. De får 1 500 kronor mindre i lön än sina manliga kollegor på sitt första jobb. Det visare en undersökning som fackförbundet Jusek har gjort.

Även om löneskillnaderna varit kända länge är Louise Adelborg, vd för Jusek, ändå förvånad.

– Ja, vi är förvånade över att det inte sker någon positiv utveckling, utan snarare kan vi nog se större skillnader nu än tidigare, säger hon.

Löneskillnader har ökat
För några år sedan fick manliga akademiker ungefär 1 000 kronor mer i ingångslön än vad kvinnorna fick, nu har skillnaden alltså ökat till 1 500 kronor. Ännu större är skillnaden om de nyanställda inte har löneförhandlat själva, utan har tagit arbetsgivarens bud rätt av, då får männen 2 000 kronor mer i ingångslön.

– Det är oacceptabelt att det förekommer en tjejtaxa på arbetsmarknaden idag, där arbetsgivarna förväntas sig att de kommer prestera mindre och därmed är beredda att betala mindre för dem, säger Louise Adelborg.

Arbetsgivare förväntar sig sämre prestation
Tidigare har man trott att skillnaden i ingångslön beror på att kvinnor söker sig lägre till kvalificerade jobb och sektorer där lönerna generellt sett är lägre, men det har visat sig vara en myt. Skillnaden beror alltså inte på det och då kan Louise Adelborg, vd för Jusek, bara se en annan förklaring.

– Jag kan inte komma ifrån att det är skrämmande när arbetsgivaren bara sätter lön rakt av. Då förväntar de sig en sämre prestation, det är den slutsats man kan dra. Kvinnorna har i genomsnitt betydligt högre betygsresultat och borde då rimligen värderas åtminstone lika mycket som sina manliga akademiska kollegor, avslutar Lousie Adelborg, vd för Jusek.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista