Hårdare regler ska stoppa insiderhandel

Fler handlingar ska bli straffbara och den som har manipulerat med börskurser ska kunna dömas, oavsett uppsåt eller inte. Det förslår Marknadsmissbruks-utredningen som på onsdagen presenterade sitt förslag till nya regler mot insiderhandel.

– Du kanske vet att det företag du jobbar på ska få en stor order, och man har sagt att det den ska publiceras på torsdag. Så på fredagen går du och köper aktier i företaget och kontrollerar inte att pressmeddelandet verkligen gick ut till allmänheten. Det borde du ha gjort, det är oaktsamt att inte kontrollera den saken, säger utredaren Hans Jacobsson.

Skydda mot fusk
Insiderlagen ska skydda marknaden från olika missbruk och fusk. Det kan vara handel med aktier där personer samtidigt haft tillgång till information som inte varit offentlig, eller om man försökt att manipulera börskurser vid aktiehandel.

Nu föreslår utredarna att gränsen sänks för vad som är ett insiderbrott till att gälla även försök till insiderhandel. Alla som har tillgång till insiderinformation ska kunna dömas för insiderhandel eller röjande av insiderinformation.

Loggbok över information
För att hålla koll på vilka som har information så ska företagen fortlöpande föra loggbok över vilka som har fått ta del av till exempel ett utkast till en kvartalsrapport.

– Jag tror att det här kan bli besvärligt för börsbolagen, det kommer att krävas en ansträngning av dem.

Betänkandet ska nu ut på remiss i tre månader och de nya lagen kommer som tidigast att börja gälla i mitten på nästa år.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista