Småföretag kan få skattelättnader

En av de stora tvistefrågorna mellan regeringen och näringslivet är på väg att lösas. Redan i höstbudgeten kommer ett förslag om att beskattningen av småföretag minskas genom att de så kallade 3.12-reglerna tas bort för företag med ett visst antal anställda.

– Alla inser att det måste hända någonting. Den modell man nu är på väg att mejsla fram har en väldigt stor acceptans hos de politiska samarbetspartierna, säger vänsterpartiets talesman Per Rosengren.

När kan det här börja gälla?

– Det beror på hur mycket remissomgång man behöver, men förhoppningsvis från 1 januari 2005.

Vad kommer det att kosta?

– Vi har avsatt en miljard. Om vi sedan behöver en halv eller hel miljard extra för att lösa även den andra problematiken, när det gäller kapitalvinstbeskattningen som också ligger inom 3.12-reglerna så ska det kunna lösa sig.

Företag som vill ta ut pengar ur sitt företag måste idag betala arbetsgivaravgifter och löneskatter på pengarna. Näringslivets organisationer har sett det som ett av de stora hindren för tillväxt och ökad sysselsättning.

Den åtgärd som regeringen och samarbetspartierna kommer att föreslå är att företag som har ett visst antal anställda, någonstans mellan fem och tio, bara ska behöva betala den lägre kapitalinkomstskatten. De som har färre anställda ska kunna plocka ut upp till ett basbelopp på samma sätt.

Svenskt Näringslivs vd Ebba Lindsö hade svårt att dölja sin förtjusning över nyheten.

– Det är alldeles utmärkt. Vi har i nio månader arbetat med ett förslag där man ska kunna expandera sig ur de här orättvisa 3.12-reglerna.

Kommer det här att skapa fler jobb?

– Det kommer definitivt att skapa fler jobb. I stället för att anlita en skattekonsult kommer företagen hellre att anställa en ny person. Den här förändringen är verkligt tillväxtbefrämjande, säger Ebba Lindsö.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista