Invandrarbarn diskrimineras från kollo

I Eskilstuna måste invandrarbarn kunna bra svenska för att få åka på kollo. Kommunen har inte resurser att anställa ledare som kan tala flera språk och därmed utestängs många invandrarbarn.

Solvik utanför Torshälla är ett av dem kollon som är fyllt av sommarlediga barn just nu.

– Det har varit jättebra, vi har varit och fiskat och badat, berättar barnen. 

Vad är det som är så kul med att vara på kollo?

– Det finns så mycket att göra. Man kan göra massor av olika aktiviteter, bada och spela fotboll. Jag sköt i ribban, säger ett av de glada barnen.

Krav på svenskkunskaper
På dagkollot finns en del barn med invandrarbakgrund. På de kolonier där man sover kvar är det inte lika många. Eskilstuna kommun har nämligen som krav att man måste förstå och tala svenska för att åka dit.

Krister Pettersson är enhetschef för stöd och tillsyn i kommunen och en av de som har ansvar för kolloverksamheten.

– Viss kritik har vi fått för att barnen som kommer på kollo ska kunna prata svenska. Vi har inte möjlighet till något annat, säger han.

Hur menar du?

– Det finns många som inte kan svenska, som nyss kommit till landet och de kan ju inte komma ut, för de skulle inte klara det språkligt.

Aldrig sökt flerspråkiga ledare
Språkkravet och det faktum att information bara lämnas på svenska kan göra att vissa barn aldrig får chansen att åka på kollo. Enligt Eskilstuna kommun är det en resursfråga och man har inte heller funderat på att söka ledare som talar flera språk.

– Det är väldigt få som är flerspråkiga. Det finns ingen här vet du, säger Krister Pettersson

Kommunens integrationssekreterare Vedad Begovic är upprörd över att det ställs språkkrav på barn som söker till kolloverksamheten.

– Det handlar om en felbedömning från dem som handhade det här beslutet, säger han.

Hade du hört talas om att det är språkkrav och att informationen bara går ut på svenska?

– Nej, det är första gången. Det känns helt orimligt att särskilja barn på det sättet. Handlar det om barn som inte alls kan språket, så kan det hända att de inte platsar där, då kan det vara en säkerhetsrisk. Barn som kan svenska, men som inte kan det perfekt, då är det helt orimligt, säger han.

Vedad Begovic som är integrationssekreterare i Eskilstuna kommun tycker att det skulle vara ett bra sätt för invandrarbarn att känna sig välkomna in i landet.

– Det vore ett perfekt tillfälle för dem att umgås och känna sig välkomna in i det nya landet.

Carina Galanou, SR Sörmland
carina.galanou@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista