Japankrisen kan slå hårt mot Volvo Pv

1:08 min

Katastrofen i Japan slår hårt mot den globala bilindustrin. Nu riskerar Volvo Personvagnar att få stänga sin produktion om en vecka - på grund av komponentbrist.

En tiondel av ny Volvobil består av japanska delar. Detta leder till att Volvo personvagnar har fått stora problem i produktionen, på grund av katastrofen i Japan.

-  Vi kommer klara produktionen i våra fabriker under nästa vecka, men vad som händer efter det är fortfarande svårt att säga, Per-Åke Fröberg presschef på Volvo Personvagnar.

Japansk fabriker tillverkar bildelar till hela världen, bland annat elsystem och bilelektronik. En antal av de underleverantörerna som Volvo PV använder ligger i den japanska katastrofzonen. Men det är inte bara Volvo som drabbas av komponentbrist. De första icke-japanska bilfabrik som drabbats av bristen på bildelar är en GM-ägd en Chevrolet-fabrik på amerikanska västkusten.

- Detta är ett problem som bilindustrin i hela världen ägnar sig åt just nu, säger Per-Åke Fröberg.

Per Wikström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista