Flyktingskaran som fruktar strålning växer

2:16 min

Japans regering medgav i dag, en vecka efter jordbävningen och tsunamin, att dess räddningsinsatser haft brister. Många av de runt 400 000 som har blivit hemlösa lider fortfarande brist på grundläggande förnödenheter och det är många som fruktar radioaktiv strålning.

Det saknas mat, vatten, medicin och bränsle för många av de omkring 400 000 som blivit hemlösa i Japan. Dessutom fruktar många en osynlig fiende: radioaktiv strålning.

Signalen ljuder för en tyst minut runt om i Japan klockan 14.56 i dag, exakt en vecka efter jordbävningen som satte i gång en katastrofal serie händelser.

På ett nyöppnat härbärge i en sportarena i Tokyo sitter frisören Fumihiko Hasegawa på en filt på golvet med sin familj. Han tillhör en växande skara strålflyktingar, enligt nationella radio- och tv-bolaget NHK handlar det om kanske 10 000 människor som inte litar på myndigheternas försäkringar och flyr det osynliga hotet av radioaktiv strålning.

Regeringen säger att det är säkert utanför en 30 kilometers radie.

– Men hur kommer det sig då att amerikanerna säger att zonen bör ha en 80 kilometers radie, säger Hasegawa.

Han litar inte på regeringens besked.

– Det mesta av dess information kommer från kraftverksoperatören Tokyo Electric, som farit med osanningar genom åren, säger han.

Hans dotter Rina Hasegawa sitter bredvid, hon säger att allt känns overkligt, som en film. Mest, säger hon, saknar hon den vackra stranden där hemma. Nu är stranden borta, i stället är den full av lik, säger hon. Hon är också rädd för strålning.

– Jag vet inte om regeringen talar sanning, säger hon.

Premiärminister Naoto Kan tv-talade i dag och han sa att regeringen har varit öppen och ärlig beträffande riskerna med det drabbade kärnkraftverket.

I det nyöppnade flyktinghärbärget i Tokyo säger Rina Hasegawa att det hon önskar sig mest av allt är att livet ska bli som vanligt igen, att hon kan återvända hem och åter börja jobba på sitt kontor.

Nils Horner, Tokyo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista