Vattenfall

Fallskärmsmiljoner ska betalas tillbaka

1:33 min

Vattenfalls tidigare vd, Lars G Josefsson, ska betala tillbaka hela det avgångsvederlag på totalt tolv miljoner kronor, som han fick förra året. Det sker efter en uppgörelse mellan Vattenfall och Josefsson, enligt Vattenfalls nuvarande vd, Öysten Löseth.

För snart ett år sedan slutade Lars G Josefsson på Vattenfall. Samtidigt kunde han börja kvittera ut ett fallskärmsavtal på tolv miljoner kronor.

Bakom det hemligstämplade avtalet stod en högre chef på Vattenfall och det godkändes av Vattenfalls styrelseordförande Lars Westerberg.

I början av det här året fick Vattenfalls revisorer upp ögonen för avtalet. I dag har den högre chefen på Vattenfall fått sluta, samtidigt som också Lars Westerberg i morse i praktiken fick sparken av regeringen.

Finansmarknadsminister Peter Norman ser allvarligt på den hemliga uppgörelsen.

– Avtalet strider mot statens riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare. Detta är helt oacceptabelt.

Men enligt Lars Westerberg, den nu avgångne ordföranden, tillkom avtalet för att på ett smidigt sätt byta vd i Vattenfall. I stället för att sparka den då hårt kritiserade Josefsson erbjöd han honom en annan sorti.

– Det vi pratade om var två års avgångsvederlag. Om vi avskedar någon tolv månader innan hans ålderspension så är det inte bra för honom och inte bra för bolaget. Då gjorde vi så att han jobbade kvar i ett år och så gjorde vi avgångsvederlaget på ett år. Då blev det samma sak, två år. Jag har förstått i efterhand att det här strider mot riktlinjerna, säger Lars Westerberg, före detta styrelseordförande i Vattenfall.

Sören Granath

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista