Regeringen klarar inte krav på studentbostäder

Regeringen och samarbetspartierna kommer inte att lyckas infria löftet att 120 000 nya lägenheter ska byggas under den innevarande mandatperioden.

Statsrådet Ulrica Messing förklarar det med brist på pengar. Hon anser att regeringen ska sätta större press på kommuner som vill ha fler högskoleplatser att också bygga studentbostäder.

– Staten har redan avsatt pengar för investeringsbidrag och det vi måste fortsätta göra är ha en mer aktiv dialog med kommunerna hur de använder de här pengarna och hur de också planerar för studentlägenheter eftersom många kommuner önskar sig flera högskoleplatser. När man gör det måste man också förpliktiga den önskan med den skyldigheten att bygga fler studentlägenheter tycker jag, sa Messing.

Kan inte ge råd
Mer konkret än så var inte statsrådet på ett möte i Visby under onsdagen, där varken hon eller politiker från andra partier hade något svar på den klassiska frågan vilket råd de ger ett ungt par som vill bilda familj, men inte hittar någon bostad.

Många unga flyttar runt i andrahandsbostäder, som Sofia Larsson som kommit för att lyssna på politikerna.

– Jag flyttade till Uppsala som magisterstudent, och då hade inte jag hunnit stå i kö i mer än ett halvår. Det innebar att jag inte fick någon förstahandsbostad överhuvudtaget. När jag sen blev färdig med mina studier, så hade jag inte rätt till studentbostäder, då hade jag inte möjlighet att få någonting annat heller.

– Det har inneburit att jag har bott i andra hand och flyttat en gång i halvåret och varit beroende kompisar och pojkvän för att få bostad, säger Sofia Larsson.

”Börja bygga och sluta snacka”
Peter Gustavsson organiserar och samlar krav på ökat bostadsbyggande och får stort gensvar, säger han. 

– När vi är ute på det här gatorna i Visby, så träffar vi hela tiden på människor som säger ”precis, det här har behövts så länge. Ni måste säga till de här slipsnissarna att börja bygga och sluta snacka”. Det finns en enorm frustration, säger han.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista