"Kadaffi kan slåss in i sista bunkern"

2:17 min

Det militära ingripandet enligt FN-resolutionen kan bli långdraget. Det förutspår utrikesminister Carl Bildt i dag med hänvisning till att den libyske ledaren Muammar Kadaffi tidigare visat sig bjuda hårt motstånd. Han kan slåss in i den sista bunkern, säger Carl Bildt.

– Läget är allvarligt, självfallet. Det förefaller ju som om Kadaffi har svarat på FN-resolutionen genom att först tala om vapenvila och sedan gå till offensiv. Det är väl ungefär vad man kan vänta sig av honom. Men det är klart att det har gjort läget för stunden än allvarligare.

Han förefaller ju vara en rätt isolerad ledare både i arabvärlden och i övrigt, vad tänker Kadaffi nu?

– Han har ju varit en isolerad ledare hela tiden men han är den typen som förmodligen, vi har sett det förr genom historien, som är beredda att slåss ända in i den sista bunkern. Nu tror jag kanske att han tycker att han har kontroll icke oväsentliga delar av Libyen, och när nu det här mycket tydliga beskedet kommer från Säkerhetsrådet och isolerad i arabvärlden, isolerad i till stor del i den afrikanska unionen, fördömd av västvärlden och då slår han tillbaka och det är det vi nu ser.

Ett ingripande då enligt FN-resolutionen, kommer man att hinna göra det?

– Det finns inga ingripanden som löser allting på en gång, utan med FN-resolutionen var vi på väg in i ett nytt skede. Hur långt det skedet blir? Ja, jag hoppas att det ska bli kort det skedet, att ingripandet ska ske relativt kraftfullt, så att det kommer till ett avgörande, men det finns inga garantier för detta.

– Det kommer inte vara över på bara några timmar, utan vi har ett skede på åtminstone ett icke oväsentligt antal dygn innan vi ser vad det här kan ge för effekt.

När ska det starta?

– Om jag visste det skulle jag inte tala om det, av den enkla anledningen att militära operationer ska ske med överraskning.

Vad är det primära målet då, är det att få bort Kadaffi?

– Ja du kan säga att det är det primära, det är det ytliga målet. Du kan också säga att det är ett medel gentemot målet att få ett Libyen som fungerar för det libyska folket. Det har de inte haft under Kadaffi, det har de ännu mindre i dag. Men att få fort Kadaffi det är förutsättningen för det, men det är mycket annat som krävs också.

När har vi ett sådant Libyen?

– Ja jag önskar att jag visste svaret på den frågan. Till och börja med så vet jag inte hur länge Kadaffi kan klamra sig kvar. Ja hoppas att det inte är särskilt länge. Men sedan, det stora arbetet med att få Libyen att fungera, det ska man inte underskatta. Det kan ta, vi talar om mer än månader, vi kan tala om år för att få det att fungera.


Anna Larsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista