Kadaffi: "Ni kommer att ångra er"

2:32 min

I Libyen fortsätter striderna trots regimens löfte om eldupphör. Och efter rapporter om att Kadaffis styrkor har gått in i motståndsmännens fäste Benghazi efter flera bombningar under dagen, är budskapet från regimen till flera av västvärldens ledare att de kommer att ångra en inblandning.

Flera explosioner ska ha ägt rum i Benghazi sedan i natt, och det påstås att Kadaffis styrkor nu stormar landets andra största stad från kusten och från söder om rebellernas fäste, uppger flera nyhetsbyråer.

Bilder från nyhetskanalen al-Jazira visar en stad med mörk rök som stiger upp från flera håll och man rapporterar om artillerield i de centrala delarna. Enligt AFP är hundratals människor nu på flykt österut.

Även i andra delar av Libyen, som i städerna Misrata och Ajdabiya, ska armén bekämpa rebellerna.

Och trots FN:s rådande resolution om flygförbud över Libyen, vittnas det också om användandet av stridsflygplan. Ett plan har skjutits ned under förmiddagen och kraschat söder om Benghazi. Ett plan som oppositionen uppger ska ha tillhört dem.

Men det råder motstridiga uppgifter, där alla kommunikationer är brutna, vilket starkt försvårar möjligheten att få uppgifter bekräftade.

Biträdande utrikesministern i Libyen, Khaled Kaim, säger till brittiska BBC:s radiokanal att regimens utlovade eldupphör fortfarande gäller.

– Vi är villiga att ta emot observatörer från var som helst i världen, även i dag, och vi kan ta dem vart de vill i landet, säger Khaled Kaim, som menar att det skulle styrka det de säger. Att Kadaffis styrkor inte angriper Benghazi. Att de libyska trupperna agerat i självförsvar när oppositionen attackerat deras trupper väster om staden, dels med helikopter och dels med militärflyg.

Oppositionen däremot framhåller att regimens löfte om eldupphör bara varit lögner, och ett sätt för den libyska ledaren att hålla omvärldens ingripanden borta.

En talesperson för rebellernas militär, som nyhetsbyrån Reuters talat, med frågar; var är omvärldens krafter i väst? De sa att de kunde ingripa inom några timmar.

Samtidigt har Kadaffi sänt ett brådskande meddelande till USA:s president Barack Obama, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, den brittiske premiärministern David Cameron och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Att de kommer att ångra en inblandning i situationen i Libyen. Det sa Kadaffis talesperson i tv-kanalen al-Jazira.

– Ni har inga rättigheter att blanda er i våra interna angelägenheter. Och ni kommer att ångra er om ni gör det. Det här är vårt land, inte ert, löd budskapet från Kadaffi.


Marcus Eriksson

Ekot i sammarbete med lokala kanaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.