Katolsk kyrka ansöker om konkursskydd

Av rädsla för konkurs har den katolska kyrkan i Portland USA ansökt om konkursskydd. Orsaken är att två av kyrkans präster står anklagade för att ha begått sexuella övergrepp och riskerar miljardskadestånd till offren.

I veckan skulle två rättegångar inletts där präster från den katolska kyrkan i Portland, Oregon i norvästra USA anklagas för att ha förgripit sig sexuellt på två pojkar. Övergreppen skall ha skett under åttiotalet, och nu kräver offren vardera 970 miljoner dollar och 190 miljoner dollar i skadestånd.

Fler står på tur. Så många som 60 unga pojkar kan ha fallit offer för övergrepp och deras fall kan också gå till domstol.

Fler kyrkor överväger
Ärkebiskopen för delstaten Oregons katolska kyrka säger att det är därför man beslutat att begära konkurskydd, vilket gör att alla ekonomiska krav på kyrkan, till exempel om skadestånd, hamnar i en speciell konkursdomstol.

Runt om i USA överväger nu kyrkor i andra delstater att göra på samma sätt. Under de senaste åren har mängder om anklagelser om sexuella övergrepp riktats mot den amerikanska katolska kyrkan men få har ännu lett till rättegång.

För många nya offer
Vanligast är att kyrkan gör upp utanför det offentliga ljuset i rättegångssalen. Sedan femtiotalet har den amerikanska katolska kyrkan betalat ut cirka 53 miljoner dollar till runt etthundra offer på så sätt.

Nu har så många nya offer trätt fram, så anser sig kyrkan inte ha någon annan möjlighet att överleva ekonomiskt och på så sätt garantera offren ersättning säger man.

Marie-Jeanette Löfgren, New York
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista