Japans energisystem på sparlåga

1:39 min

Jordbävningen i Tokyo har slagit hårt mot landets hela energisystem. Landets energiproduktion kan ha minskat med så mycket som en fjärdedel. På många ställen i landet stängs nu elen av helt under delar av dagen. Och japanerna sparar frivilligt på elen så mycket de kan.

Japanerna älskar sina spelhallar. Jag står i en av speltemplen med dussintals maskiner. Här finns det populära pachinkospelen, men också rader av apparater av tivolityp, där man ska försöka fånga gosedjur med en liten lyftkran. Utanför, meddelar en handskriven skylt, att hallen stänger klockan åtta istället för tio.

– Vi deltar i en kampanj för att spara energi efter jordbävningen, säger föreståndaren Katsuhide Fujioka.

Tokyo är en gigantisk energiförbrukare. Neonskyltar, rulltrappor, automater med varm mat på gatorna. Och en befolkning som har vant sig vid alla livets eldrivna bekvämligheter.

Men nu hotar landets energisystem att falla samman, sen en stor del av produktionen fallit bort.

Många stora och energikrävande industrier står stilla, När de kommer igång igen kan läget bli kritiskt.

Här i Tokyo stängs nu elen av i tretimmarsperioder i område för område. Och Tokyoborna drar ner så mycket de kan på förbrukningen.

– Jag har bara teven på hemma. Allt annat har jag stängt av. Också värmen. Det är inte så kallt, säger Katsuhide Fujioka.

– Jag har fått kritik för att vi alls håller öppet. Men särskilt i en svår situation som den här, behöver folk förströelse för att kunna slappna av, säger Katsuhide Fujioka.


Staffan Sonning, Tokyo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista