Folkpartiet riksmöte

Krav på hårdare regler för vapenexport

1:21 min

Med anledning av utvecklingen i bland annat Libyen sa Folkpartiledaren Jan Björklund i sitt tal vid partiets riksmöte i Göteborg att kraven för svensk vapenexport måste skärpas.

– Att Sverige under 2000-talet har sålt kvalificerade vapen både till Bahrain och Saudiarabien är pinsamt, säger Jan Björklund. Att vi har sålt krigsmateriel till Pakistan och Förenade arabemiraten är inte heller rimligt.

Sverige sålde krigsmateriel till Bahrain och Saudiarabien för omkring 250 miljoner kronor förra året, till Förenade arabemiraten för över 800 miljoner kronor och till Pakistan för 1,3 miljarder, enligt Inspektionen för strategiska produkter. Tillsammans står länderna för drygt 15 procent av den totala svenska krigsmaterielexporten.

I går sa statsminister Fredrik Reinfeldt i Ekot att lagen som reglerar vilka länder Sverige ska få exportera till inte behöver skärpas.

– Jag tycker att den svenska vapenexporten är restriktiv och jag tycker att den ska vara just så, omgärdad av regler som den är.

Men Jan Björklund håller inte med statsministern, utan upprepade idag kravet om att lagen måste skärpas i sitt tal till landets folkpartistiska kommunpolitiker, som samlats till riksmöte i Göteborg:

– Lagstiftning kring försvarsmaterielexport måste skärpas. Svensk försvarsmateriel ska få användas försvara frihet och demokrati, men inte till att hota frihet och demokrati.

Mari Forssblad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista