Clinton: USA:s styrkor sätts in i Libyen

1:24 min

USA har hållit sig i bakgrunden när flygförbudszonen i Libyen börjar införas. Men USA:s militära styrkor kommer att sättas in och deras medverkan kommer att ha avgörande betydelse.

– USA har unik militär kapacitet och vi kommer att använda den för att stödja våra allierade, sade utrikesminister Hillary Clinton som deltog i Paris-mötet, där man enades om bland annat flygförbudszonen.

Clinton förklarade inte när och på vilket sätt USA:s styrkor kommer att sättas in, bara att de kommer, men USA har flygplan i området som kan operera över Libyen, men också kryssningsmissiler på ubåtar och andra fartyg i Medelhavet som kan användas för att slå ut till exempel Kadaffis flygfält och ledningscentraler.

Som Clinton sade har USA en unik militär kapacitet och utan USA:s uppbackning skulle en flygförbudszon aldrig kunna genomföras. Men Obamaadministrationen har medvetet valt att ställa sig lite i bakgrunden och låta Frankrike få ledartröjan.

Det finns en stark tveksamhet i den amerikanska allmänheten att ge sig in i ytterligare en militär konflikt i ett muslimskt land, så för Obama är det avgörande att visa åtminstone sken av återhållsamt. Också inför arabvärlden är det viktigt att markera att det som sker inte är ännu en strikt amerikansk militäroperation.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista