Junilistans väljare bra pålästa

Junilistan var det parti i EU-parlamentsvalet vars väljare var mest kunniga om vad partiet vill. Detta enligt en eftervalsundersökning som opinionsinstitutet Temo presenterade på onsdagen.

Tre fjärdedelar av junilistans väljare visste vilka frågor partiet drivit under valrörelsen. Nils Lundgren, förstanamn på partiets lista, tycker att väljarna är sofistikerade.

– Vi har fått röster utav folk som har förstått vårt budskap, de har röstat på oss därför att vi sa det vi sa. De har inte röstat på oss av tradition för vi fanns inte förut utan det är en politisk medvetenhet, säger han.

– Budskapet som vi har är enkelt säger en del, men det är inte så enkelt därför att vi säger att ”EU ska man vara kvar i” och då tänker folk att ”jaha, då är det ganska bra då. - Bra och bra, men man bör vara med. Men därför ska vi inte säga ja och amen till att förflytta makten från Sverige till Bryssel”. Det är ganska sofistikerat att ha ett sådant politiskt budskap och det har vi lyckats få igenom på allvar, hävdar Nils Lundgren.

Visste vad de röstade på
I eftervalsdebatten om junilistans framgång, har det sagts att väljarna inte förstått vad partiet ville. Men det finns ingen grund för den beskrivningen, i alla fall inte enligt den Temo-mätning, som gjordes i juni bland närmare 2 000 personer och som presenterades på onsdagen.

I den svarar drygt hälften av junilistans väljare att de gjorde sitt val på grund av att de vill begränsa EU:s makt, eller ha mindre överstatlighet, precis det som junilistan gick tillval på. 

En tiondel av junilistans väljare vill enligt mätningen att Sverige ska lämna EU, något som ju listan alltså inte kräver.

Organisation även i Sverige
Förstanamnet på junilistan, Nils Lundgren, säger att han tänker föra hem EU-debatten till Sverige från parlamentet i Bryssel och tvinga de andra partierna till debatt.

Han håller öppet för en organisation i Sverige också, som ett alternativ för väljarna i nästa riksdagsval.

– Det är val år 2006 och är det så att vi ser att man formligen försöker tiga ihjäl de här frågorna, och marschera på som förut, då måste - kanske inte nödvändigtvis junilistans organisation - men många av oss som har jobbat med det här, också fundera på vad man ska göra inrikespolitiskt, säger Nils Lundgren.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".