Specialstyrka omringar Yukos kontor i Moskva.

Utmätning av Yukos påbörjad

På onsdagseftermiddagen gick den ryska kronofogdemyndigheten in på oljejätten Yukos huvudkontor för börja mäta ut företagets tillgångar. Nu erbjuder sig ägaren Michail Chodorkovsky att sälja sina aktier.

Strax efter klockan tre på onsdagen gick ryska skattemyndigheter tillsammans med beväpnad polis in på Yukos huvudkontor i Moskva för att börja mäta ut företagets tillgångar.

Orsaken är en 25 miljardersskuld som ska vara inne sent på onsdagskvällen, men som Yukos inte kan betala på grund av att tillgångarna är frysta.

Söker förteckning
En sak som finns på huvudkontoret och som skattemyndigheten kan vara ute efter är en förteckning över aktieägarna. Med hjälp av den vet staten vilka man kan kräva pengar av.

Vad utmätningen sedan innebär i praktiken är inte klart. Yukos enorma oljereserver och högteknologiska pumpar finns ju kvar och stora mängder olja kan pumpas upp varje dag. Men Yukos kan hamna under en statlig tvångsförvaltning.

Erbjuder sig betala själv
Bara några timmar efter räden kom beskedet från cellen att oligarken Chodorkovsky erbjudit sig att betala skulden med egna aktier.

Om det blir så har Putin vunnit en dubbelseger. Chodorkovskys tillgångar är detroniserade och han själv på väg i fängelse. Däremor sjunker president Putins anseende. Både USA och OECD kritiserar den ryska statens hantering av processen mot Yukos.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista