Maria Carlshamre.

Carlshamre vill stoppa sexhandeln

På onsdagskvällen var det premiär för folkpartiets nyvalda EU-parlamentariker Maria Carlshamre i Almedalen i Visby. Hon ägnade hela sitt tal åt våld mot kvinnor och sexhandel.

Maria Carlshamre vill använda sin plats i EUI-parlamentet åt att stoppa sexhandeln med kvinnor och barn i Europa.

– Detta är en lika avgörande fråga för vår tid och i vår del av världen som slavhandeln med svarta afrikaner till bomullsplantagerna i USA på 1800-talet, sa hon i sitt tal.

Känsloladdat
Maria Carlshamre, som höll ett känsloladdat tal, berättade hur omtumlande det varit att förstå hur vanligt det är i Sverige med våld i hemmet och hur de ledde till att hon engagerade sig politiskt.

– 28 procent av svenska kvinnor har blivit fysiskt misshandlade av en man som de lever eller har levt med. Om vi inkluderar sexuellt våld stiger siffran till 35 procent - var tredje kvinna, sa hon.

Föreslår kvinnlig kommissionär
Folkpartiet driver förre moderatledaren Carl Bildt som sin kandidat till svensk EU-kommissionär. Maria Carlshamre hade ett annat förslag:

– Det har lagts förslag om borgerliga kandidater till svensk kommissionär, säkert dugliga personer, men för mig och för liberala kvinnor är den självklara kandidaten som ny kommissionär Cecilia Malmström. Hon har gedigen erfarenhet efter fem års framgångsrikt arbete i Europaparlamentet och borde vara ett seriöst alternativ för Göran Persson, sa Maria Carlshamre.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".