Den privata sektorn nyanställer

För första gången på tre år kommer det i höst att rekryteras mer än det avskedas i privat sektor i Sverige. Samtidigt fortsätter offentlig sektor att skära ner. Det visar en ännu inte publicerad undersökning som Ekot har tagit del av.

Elisabet Fransén har fått precis fått jobb som IT-konsult på Cap Gemini.

– Jag tror absolut att det har blivit lättare, säger hon.

– För ungefär ett år sedan så började jag leta lite grann efter jobb här i Sverige efter att jag bott i USA i några år. Nu börjar det i alla fall för mig som har jobbat några år redan, bli lättare, säger Elisabet Fransén.

Lättare få jobb inom flera branscher
På Cap Gemini har man nyligen anställt 90 personer. Det blir allt lättare för framför allt arbetssökande inom IT- och telekombranschen att få jobb.

Även andra delar av näringslivet som handel-, tillverknings- och tjänstesektorn börjar få en bättre arbetsmarknad i höst. Det visar en undersökning från analysföretaget Exido, där personaldirektörer från 2 000 svenska arbetsgivare intervjuats om höstens rekryteringsbehov.

Ola Källkvist är vd på Exido.

– Undersökningen visar att efterfrågan inom privat sektor för första gången på 3 år är positiv, säger han.

Offentlig sektor går sämst
Undersökningen stämmer väl överens med Arbetsmarknadsverkets syn vad som händer med jobben framöver.

Sandro Scocco är direktör på AMS.

– Det blir bättre. Vi ser nu rätt tydligt att antalet lediga platser börjar öka och flera sektorer kommer igång riktigt ordentligt. Vi har IT- och telekomsidan och inte minst har vi företagstjänsterna som också börjar vakna till.

– Det beror ju på att industriföretagen nu har sanerat sina finanser och att de börjar gå bättre och därmed nu kan bli mer aktiva kunder till företagstjänsterna, säger han.

Men inom stat, kommun och landsting ser det fortsatt mörkt ut när de gäller jobben.

– Den bransch som går sämst nu är ju offentlig sektor. Det är också det som håller tillbaka en starkare sysselsättningsuppgång. Offentlig sektor är inne i sin fas av att sanera finanserna och där ser vi nu att varslen och uppsägningarna börjar komma, säger han.

När börjar arbetslösheten sjunka igen?

– Det är först när offentlig sektor börjar få igång sin ekonomi igen och det beräknar vi inte händer förrän 2006, då kan vi börja se att hela arbetsmarknaden drar och då blir det mycket tydligare genomslag på arbetsmarknaden också, säger Sandro Scocco.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista