Folkpartiet vill förändra trygghetssystemen

På onsdagen var det folkpartiets dag i den pågående politikerveckan i Almedalen på Gotland. Folkpartiet hade fokus på småföretagarna.

Folkpartiet föreslår att företagarna ska ha samma villkor när de är föräldralediga, sjuka eller arbetslösa som de som är anställda. Socialförsäkringarna ska göras om så att småföretagare får samma skydd som alla andra, folkpartiets ekonomiske talesman Karin Pilsäter.

– Det handlar ju mycket konkret om att man som småföretagare ska kunna vara föräldraledig med lika hög dagpenning i förhållande till sin inkomst som om man vore anställd. Det kan vara svårt nog ändå att ha en möjlighet att utnyttja det här om man blir sjuk och måste stanna hemma ska kunna få en likvärdig sjukpenning, säger Karin Pilsäter.

Kritiskt till trygghetssystemen
Folkpartiet är kritiskt till att praktiskt taget alla trygghetssystem är utformade för dem som har en anställning.

Att det är svårt att bli sjuk när man är småföretagare, vet hudterapeuten Barbro Wenghult som sökte sig till Almedalen för att lyssna på folkpartiet.

– Eftersom jag själv har blivit drabbad av olyckor så vet jag vad det innebär, alltså vad ”tryggheten” innebär. Den finns inte för oss, menar hon.

Likvärdiga villkor
Folkpartiet vill göra om socialförsäkringssystemet så att företagare får likvärdiga villkor när de är sjuka eller föräldralediga som anställda.

Det kostar pengar och ska bland annat betalas med att riktade företagsstöd och skatteförmåner, som till exempel ROT-avdrag tas bort, säger Karin Pilsäter.

– Vi har satt av pengar för det i vårt budgetalternativ. Där vill vi ta bort alla de här selektiva riktade stöden. Det är en mycket viktig punkt i vårt företagarprogram, att ta bort alla de här riktade grejerna och ersätta det med generella, allmänna goda villkor.

Men Barbro Wenghult i Almedalen tycker att folkpartiet trots det gör för lite för småföretagen. Folkpartiet får inte hennes småföretagarröst. Hon har andra krav på ett politiskt parti i de frågorna.

– För det första att man mer ser till småföretagarna och att det blir en rättvisare behandling för företagare över huvud taget, både skattemässigt och när man blir sjukskriven och hela den biten, säger hon.

Men folkpartiet säger idag att de ska förbättra för småföretagen och att de vill ändra de här trygghetsreglerna för småföretagare, vad säger du då?

– Om de kan genomföra det så är det bra, men jag tror inte på det, säger egenföretagaren Barbro Wenghult.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista